Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Boek jouw unieke fotoreis met onze belangrijke tips!

Donderdag 22 augustus 2024

Bij een fotoreis staat alles in het teken van fotografie. Op vakantie bezig zijn met je leukste hobby is natuurlijk het leukste wat er is. Stel dat fotograferen jouw favoriete activiteit is, dan is een fotografiereis misschien wel iets voor jou. Op een fotoreis draait immers alles om fotografie. Onder begeleiding van een ervaren fotograaf reis je in een groep naar een bijzondere bestemming en krijg je volop tips en trucs om thuis te komen met de mooiste foto’s.

Wat is belangrijk bij het kiezen van een fotoreis?

Er is genoeg keuze wanneer je op zoek gaat naar een fotoreis. Zo zijn er genoeg  professionele reisorganisaties die ook fotoreizen aanbieden. Ook veel fotografen bieden speciale fotoreizen aan, vaak naar een of meerdere landen of gebieden waar ze zelf zijn geweest. Echter, een goede fotograaf is nog niet meteen een goede reisorganisator of reisbegeleider. Bij het organiseren van een goede en veilige groepsreis komt namelijk veel kijken. En ook voor fotografen geldt dat ze te maken krijgen met wet- en regelgeving rondom pakketreizen die ervoor moeten zorgen dat jij als klant veilig op reis kan. Ook als ze maar een of enkele reizen per jaar aanbieden.

Hoe kies je die ideale fotoreis dan precies?

Als je op fotoreis bent, wil je jezelf helemaal kunnen overgeven aan het fotograferen. Zorgeloos bezig zijn met genieten. Dat kan als je kiest voor een (reis)organisatie of fotograaf die alles ook qua reiswetgeving goed voor elkaar heeft. 

In Nederland zijn een aantal reisorganisaties  gespecialiseerd in het organiseren van fotografiereizen. Deze organisaties kennen niet alleen de wettelijke regels, maar weten ook precies hoe ze goed een reis kunnen organiseren. Deze fotoreizen worden op een op een professionele manier voorbereid en begeleid. Deze reisorganisaties zijn goed op de hoogte van de regelgeving voor pakketreizen en voldoen ook aan alle wettelijke voorwaarden

Is een fotoreis dan ook een pakketreis?

Een pakketreis is een reis die uit minimaal twee reisdiensten bestaat en langer dan 24 uur duurt. Meestal is dit een overnachting en daarnaast vervoer of een andere dienst. Een fotoreis valt hier ook onder, want alle fotografie activiteiten tijdens de reis zijn een reisdienst.

Waar moet ik op letten als ik een fotoreis boek?

Bij elke vakantie of reis die je boekt, is het verstandig te controleren of de reisorganisatie aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Datzelfde geldt ook als jij een fotoreis bij een fotograaf boekt. We geven hieronder graag de belangrijkste tips om op te letten:

1) Is de organisatie aangesloten bij een garantieregeling?

Let allereerst goed op of de organisatie waar je de fotoreis boekt is aangesloten bij een garantieregeling of een garantiefonds. Elke organisatie of bedrijf in Nederland (of de EU) die een pakketreis aanbiedt is verplicht te beschikken over een goede garantieregeling. Deze garantieregelingen zorgen ervoor dat wanneer de organisatie in financiële problemen komt, jij voor vertrek de betaalde reissom terugkrijgt. Wanneer je al op vakantie bent, zorgt de garantieregeling ervoor dat jij jouw reis kan afmaken en na afloop weer naar huis kan vliegen. Voorbeelden van garantieregelingen zijn STO Garant, GGTO, VZR Garant of SGR.

2) Heeft de organisatie een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Daarnaast wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de organisatie correct is verzekerd, want dan ga je pas goed ontspannen op reis. Als er onderweg iets gebeurt, wil je immers niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Vraag daarom altijd goed na of de organisatie waar jij jouw fotoreis wilt boeken hun pakketreisactiviteiten goed heeft verzekerd.

3) Sluit zelf altijd een goede reis- en annuleringsverzekering af

Tenslotte sluit je natuurlijk ook zelf een reis- en annuleringsverzekering af, zoals je bij elke vakantie of reis doet. Hiermee ga jij optimaal beschermt en veilig op reis.

Fotoreis boeken

De kleinschalige reisspecialisten van VvKR staan te trappelen van enthousiasme om jou te helpen bij het plannen van een perfecte fotoreis. Zoek op ons thema Fotografiereizen naar jouw ideale fotoreisorganisatie.

Gelden bovenstaande voorwaarden ook voor mijn favoriete fotograaf?

Nogmaals, om misverstanden te voorkomen: Jazeker gelden deze voorwaarden ook voor jouw favoriete fotograaf! Als de fotograaf met wie jij op reis wilt zelf een fotoreis organiseert, ook als is het maar één of twee keer per jaar, dan valt deze reis onder de pakketreis-wetgeving. Deze fotograaf moet dus aan dezelfde wettelijke regels voldoen als andere (reis)organisaties die pakketreizen verkopen. Als jij zorgt dat je alleen boekt op basis van bovenstaande voorwaarden dan hoef je niets anders te doen dan volop te genieten van fotograferen!

Ben jij zelf een fotograaf  en wil je reizen gaan organiseren? Lees dan onze pagina Zelf een fotoreis organiseren.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \