Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Slow Travel

Donderdag 01 augustus 2024

Leven! We zijn er maar druk mee: ons werk, sociale activiteiten, de kinderen, sport, festivals. Er is veel keuze en zoveel te doen. Druk, druk, druk! De hectiek van ons leven lijkt de norm te zijn geworden: met snel en efficiënt werken krijg je alles voor elkaar. Toch? Of ligt dit toch enigszins anders en heeft deze snelheid ook een keerzijde? We missen namelijk steeds vaker de essentie van het moment.

De kracht van vertragen

Wanneer je heel hard rent is er een grote kans om jezelf uit het oog te verliezen. En wordt het steeds moeilijker je eigen grenzen te bewaken. Het is daarom waardevol om zo nu en dan te pauzeren en even diep adem te halen en vervolgens de tijd nemen om bewust te handelen. Leren vertragen helpt je weer dichter bij je gevoel te komen. Pauze momenten gedurende de dag en de week zijn belangrijk, maar dat regelmatig vakantie nemen een mens gelukkig maakt is inmiddels ook bekend.

FOMO (Fear of missing out)

Let echter wel op, want zelfs op vakantie ligt de valkuil van te veel en te snel willen. Men is dan bang om iets te missen: fear of missing out (FOMO). We zien het vaak gebeuren: op vakantie wil iemand vaak zoveel mogelijk zien en zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de tijd. Social media speelt hierin ook een belangrijke rol: je bekijkt op je favoriete kanalen wat je absoluut gezien en gedaan moet hebben en voor je het weet ren je ook op jouw vakantie van hot naar her en ben je maar druk met niets te hoeven missen. Eenmaal thuis heb je vervolgens het gevoel dat je opnieuw een vakantie nodig hebt.

Het gaat om de reis ernaar toe

De uitspraak “het gaat niet om de bestemming maar de reis ergens naartoe” is niet voor niets een tegeltjeswijsheid. Jij kan op jouw vakantie of reis kiezen te stoppen met rennen en te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit doe je door stil te staan, diep adem te halen en de tijd nemen om met aandacht te zijn op de plek waar je bent en andere keuzes te maken. Haast en stress maken dat je vergeet te genieten van de bijzondere details op je bestemming. Kortom, te vertragen tijdens je reis en langzamer te reizen.

Slow Travel

In het Engels komt de term voor langzamer reizen reeds voor: slow travel. Het is een vorm van kleinschalig reizen waarbij je niet alleen zelf meer tot rust komt en verbinding maakt met jezelf, maar verbinding maakt met de bestemming die je bezoekt.

Het verlegt je focus van ‘alles willen zien” naar “beleven”. Je komt meer in de reis, je gaat bewust genieten en je wordt je minder bewust van je tijd. En dat laatste heeft nog een extra bonus, wat we uitleggen in onze blog over hoe reizen je leven verlengt.

Weg van de gebaande paden

Slow travel helpt je niet alleen om meer rust te vinden, je blijft langer op één plek en reist al snel van de gebaande paden af. Je hebt meer tijd om de omgeving te verkennen en uitstapjes te maken naar bijzondere onbekend plaatsen in de buurt. Het is dan ook enorm leuk om vooral veel gebruik te maken van het lokale openbaar vervoer.

Je ziet dan misschien niet alle hotsspots van een land, maar daar staat tegenover dat je het massa toerisme uit de weg gaat en je de plek waar je bent op een bijzondere manier ontdekt. Je maakt contact met de lokale bevolking en wat je ziet, maak je veel intenser mee.

Slow travel is vaak duurzamer reizen

Door langzamer te reizen, maar je bewuste keuzes over wat je wil doen. Deze keuzes zijn vaak duurzamer dan wanneer je snel door een land heen reist. Wanneer je meer tijd doorbrengt op één bestemming en reist met lokaal vervoer of activiteiten regelt met de lokale bevolking, investeer je namelijk ook daadwerkelijk in de lokale economie van die plaats.

Wil jij ook langzamer reizen?

Langzamer reizen is bij uitstek op een kleinschalige manier reizen. De reisspecialisten van VvKR stellen vaak reizen op maat samen. Zij maken bovendien doorgaans bewuste keuzes met welke partijen ze samenwerken op hun bestemming. Neem daarom vooral contact op met één van onze reisspecialisten voor meer vragen over slow travel en reizen op maat.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \